Tijdens mijn stedentrip Split en de uitstapjes die ik in de omgeving van die stad maakte, ontdekte ik al dat je heel lekker kunt eten in Kroatië. Invloeden uit de Italiaanse, Oostenrijkse en Turkse keuken zorgen voor veelzijdige menukaarten. Streekgerechten proeven vind ik altijd het allerleukste, dus ik wilde wel eens wat meer weten over typisch Kroatisch eten waarmee je vakantie in Kroatië nog lekkerder wordt. Ken de jij deze gerechten uit de Kroatische keuken al?
- Download hier gratis mijn top 10 bezienswaardigheden in en om Split
- Hier vind je tips over wat je kunt doen in Kroatië en hier reisgidsen over Kroatië
- Kijk hier voor adresjes om te overnachten in Kroatië
- Lees hier over de mogelijke routes naar Kroatië
- Hier verzamel ik de mooiste reizen naar Kroatië van verschillende reisorganisaties en actuele kortingen en gratis extra’s
Regio Split: pašticada
In Split staat een korte en eenvoudige bereiding centraal. Hierdoor blijft de natuurlijke smaak van de ingrediënten optimaal behouden. ‘Dalmatisch minimalisme’ noemen ze dat. Er is één belangrijke uitzondering: pašticada. Dit is een een stoofschotel van rundvlees waarvan de bereiding zelfs meerdere dagen in beslag neemt. Eerst moet het vlees lang marineren in gearomatiseerde azijn. Dan worden de stukken vlees aangebakken en daarna krijgen ze alle tijd om te sudderen in een saus met wijn en prošek (een soort port), droge vruchten (meestal pruimen) en kruiden zoals kruidnagel, nootmuskaat, laurier en peper. Als de pašticada dan eindelijk op tafel staat, wordt dit Kroatische gerecht vaak gecombineerd met verse gnocchi.
Zagreb en landelijk Zagorje: štrukli
Helaas was ik zelf maar kort in de Kroatische hoofdstad Zagreb. Uit eten gaan is er dan ook niet van gekomen. In de regionale keuken van Zagreb kom je regelmatig invloeden uit de tijd van het Oostenrijks-Hongaarse rijk tegen. Voorbeelden hiervan zijn:
- Grenadir marš (Grenadir Marsch): een gerecht met aardappel, pasta en ui
- Kajzeršmarn (Kaiserschmarrn): een dessert van gekarameliseerde pannenkoeken
Maar het bekendst is toch wel het uit Zagorje afkomstige gerecht štrukli: een warm deeggerecht met een vulling van kaas en room. De bereidingswijze hiervan is zelfs opgenomen in het Register van immaterieel cultureel erfgoed van de Republiek Kroatië én het gerecht heeft zijn eigen festival: de Štruklijada.
Dubrovnik: oesters
Dubrovnik staat vooral bekend om de visgerechten, waaronder de oesters uit Ston. De zeestroming daar is heel rijk aan mineralen en dat geeft de oesters een unieke smaak. Koks in Dubrovnik bedenken steeds weer nieuwe bereidingswijzen, zoals gepaneerde en gegrilde oesters en soep of risotto met oesters. Rauw eten kan natuurlijk ook.
Kvarner: scampi
In de regio Kvarner (waaronder bijvoorbeeld de Kroatische eilanden Cres en Krk vallen, maar ook bergmassief Gorski Kotar) spelen andere zeevruchten de hoofdrol, namelijk grote garnalen. De scampi uit Kvarner de grootste en lekkerste in het gebied rondom de Adriatische zee. Ze worden bereid door ze maximaal 2 minuten te koken in licht gezouten water en olijfolie. Zo blijft de smaak optimaal bewaard.
Behalve scampi staat Kvarner ook nog bekend om het malse lamsvlees van het eiland Cres, en ook de kazen uit Kvarner mogen er zijn.
Istrië: truffels
Het populaire schiereiland Istrië staat bekend om goede wijnen, olijfolie en truffels. Truffels groeien er bijna het hele jaar, maar de populairste soort – de witte ‘Tuber magnatum pico’ – is pas vanaf het najaar verkrijgbaar. De prijs kan oplopen tot ruim drieduizend euro per kilo.
Het perfecte souvenir van een vakantie in Istrië is tartufata: een smaakvolle combinatie van champignon, truffel, olijfolie, zout en knoflook. In deze vorm worden de waardevolle truffels geconserveerd, zodat ze ook buiten het seizoen gegeten kunnen worden. Tartufata wordt gebruikt bij het maken van sauzen en vullingen en het is een perfecte smaakmaker voor pasta, risotto of bruschetta.
Zadar: kaas en kersenlikeur
Zadar kun je bijna niet bezoeken zonder minstens één keer te proeven van de wereldberoemde kersenlikeur Maraschino. Deze wordt volgens een eeuwenoude methode gemaakt van de beste kersensoort ter wereld: de Marasca. De smaak van de kersen wordt het lekkerst als ze groeien op de vruchtbare grond van Ravni Kotari.
Van het eiland Pag komt de harde schapenkaas paški sir. De schapen op Pag grazen op weiden waar maar weinig gras groeit, maar wel veel mediterrane kruiden. Daarnaast blaast de noordoostelijke wind zout vanuit de zee richting de weidegronden, wat de schapenmelk van nature een zilte smaak geeft. De beste kaasmakerijen op Pag staan in het plaatsje Kolan en de kaas die hier wordt gemaakt, valt regelmatig in de prijzen.
Slavonië: wijnen en worst
Slavonië is een nog relatief onbekende regio met een rijke cultuur en culinaire traditie. Als je hiernaartoe gaat, is het zeker een aanrader om de lokale wijnen te proeven, bijvoorbeeld in de wijnkelders van Vina Belje. Enkele traditionele gerechten die je hierbij kunt eten, zijn:
- čobanac: bonenschotel met lamsvlees
- riblji paprikaš: pittige visstoofpot
- šunka: de lokale ham
- kulen: pittige gedroogde worst (het eerste Kroatische product dat is uitgeroepen tot culinair werelderfgoed)
Meer over de Kroatische keuken
Wil je nog meer weten over typisch Kroatische gerechten? Kijk dan zeker nog even op deze pagina van het Kroatische verkeersbureau over de Kroatische keuken. Ik denk dat ik nog heel wat keren op vakantie naar Kroatië moet om al dat lekkers te kunnen proeven. Geen slecht vooruitzicht 😉
Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.