brac zlatni rat

Bijna 1000 stranden in Kroatië krijgen de blauwe vlag

De stranden in Kroatië zijn vaak niet alleen mooi, maar ook nog eens heel schoon! Het Kroatische Ministerie van Milieu en Energie controleert elk jaar de kwaliteit van het zwemwater bij veel Kroatische stranden. En wat blijkt: het zwemwater bij ruim 96% van die stranden verdient het keurmerk ‘uitstekend’, wat betekent dat daar de blauwe vlag mag worden gehesen. Iets om op te letten dus bij het plannen van je vakantie naar Kroatië.

Een toprapport

Als je kijkt naar het totale rapport dat de Kroatische stranden van het Ministerie van Milieu en Energie krijgen, ziet dat er geweldig uit:

  • Maar liefst 969 van de 1005 geteste Kroatische stranden heeft uitstekend zwemwater
  • 21 stranden in Kroatië die zijn getest hebben ‘goed’ zwemwater
  • 14 stranden kregen een voldoende
  • Slechts één strand is als onvoldoende beoordeeld

Dit bepaalt het Kroatische ministerie trouwens niet op eigen houtje. De beoordelingen worden bepaald op basis van EU-richtlijnen. Ook is de beoordeling geen momentopname: er wordt de hele zomer periodiek getest.

Europese top 3

Kroatië domineert samen met Cyprus en Malta de top drie van Europese stranden met de beste zwemwaterkwaliteit. En de afgelopen jaren is de zwemwaterkwaliteit alleen maar steeds verder gestegen. In 2009 kregen namelijk nog ‘maar’ 846 Kroatische stranden de beoordeling ‘uitstekend’.

Mooiste Kroatische stranden

De stranden in Kroatië hebben niet alleen schoon zwemwater, ze zijn ook nog eens erg mooi. De stranden op het eiland Brač met hun gladde witte kiezels, het zandstrand Sakarun op Dugi otok of het Rajska plaža (Paradijsstrand) in Lopar op het eiland Rab worden zelfs tot de mooiste stranden ter wereld gerekend.

brac zlatni rat

Kroatië heeft dan ook een kustlijn van ruim 6000 km en meer dan 1000 eilanden. Sommige stranden maken deel uit van de spectaculaire nationale parken aan de kust, zoals de Kornati-eilanden. Omdat er zoveel stranden zijn in Kroatië, vind je er ook voor elk wat wils:

  • drukke stadsstranden zoals Banje in Dubrovnik
  • afgelegen stranden op eilanden zoals Korčula en Lastovo
  • kiezelstranden zoals die in Brela
  • stranden die perfect zijn voor surfers, zoals die op Brač

Meer over de stranden in Kroatië

Plan je een strandvakantie in Kroatië en wil je meer weten?

Hier vind je actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit bij de stranden in Kroatië. Uiteraard vind je ook een schat aan informatie bij het verkeersbureau van Kroatië. Actuele informatie over veilig en verantwoord reizen naar Kroatië in verband met corona is hier te vinden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Kroatië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Kroatië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Tsjechië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.