zagreb st mark

Stedentrip Zagreb in één dag: onze wandeling langs bezienswaardigheden

Tijdens onze vakantie in Slovenië konden we vanaf onze camping mooi een stedentrip Zagreb doen. Op naar Kroatië dus! Omdat we helemaal in vakantiestemming waren en geen zin hadden om de wekker te zetten, hadden we (min de rijtijd van en naar Zagreb) effectief ongeveer een halve dag de tijd. Daarin deden we, omdat het weer een warme dag was, lekker rustig aan. Er is dus uiteraard veel meer te zien in de Kroatische hoofdstad Zagreb – je kunt deze stadswandeling zien als een eerste kennismaking.

(Wil je liever niet zoveel lopen? Dan kun je ook deze leuke fietstour door Zagreb maken.)

Route en parkeren in Zagreb

Vanaf onze camping in Slovenië (ongeveer halverwege Ljubljana en het meer van Bled) was het zo’n twee uur rijden naar Zagreb. Deze rit was ook meteen de enige tijdens onze hele roadtrip Slovenië, Hongarije, Slowakije en Tsjechië dat we grenscontrole hadden. Sterker nog: toen ik na de eerste controle de paspoorten weer in de tas wilde doen, kwamen we even verderop nog een keer langs een controle. Dat zijn we echt helemaal niet meer gewend 🙂 Na de tweede grenscontrole doemde er nog een rij loketten op. Daar bleken we tol voor de Kroatische snelweg te moeten betalen (7 kuna oftewel ongeveer 1 euro als ik het goed heb onthouden).  

Al snel reden we over de lange, brede Ljubljanska Avenija (later Zagrebačka Avenija en Slavonska Avenija) de stad in. We parkeerden in een parkeergarage (Langov Trg), zodat de auto een beetje koel zou blijven.

Als je niet zoveel wilt lopen, kun je ook een fietstour maken of fietsen huren in Zagreb. En er zijn nog veel meer leuke activiteiten in Zagreb.

Startpunt: Ban Jelačić-plein

Eerst gingen we maar eens in Park Ribnjak zitten om onze meegenomen broodjes op te eten. Daarna liepen we naar de toeristeninformatie aan het Ban Josip Jelačić-plein – het hart van Zagreb.

plein in zagreb

Daar haalde ik een handige plattegrond voor een wandeling door de beneden- en bovenstad van Zagreb (op de voorkant staat Step By Step – A walking map of classic Zagreb).

De benedenstad van Zagreb

We begonnen met de benedenstad, die vooral bleek te bestaan uit parken en statige gebouwen. Een hoefijzervormig geheel van parken zorgt ervoor dat dit deel van de stad heel groen. De schaduw van de bomen in die parken konden we goed gebruiken met dit warme weer.

Het eerste park van dit zogenaamde Lenuci-hoefijzer was Zrinjevac. Hier staan onder andere een meteorologische zuil met meetinstrumenten die elke maandag met de hand worden opgedraaid, de oudste fontein van Zagreb (bijgenaamd De Paddenstoel) en een muziekpaviljoen.

stedentrip zagreb

Even verderop staat de Kroatische Academie van Wetenschappen en Kunsten.

stedentrip zagreb

Aan het einde van dit park staat het beeld van Koning Tomislav, de eerste koning van Kroatië.

bezienswaardigheden zagreb

Daar sloegen we rechtsaf. Aan de overkant zagen we hoe de gasten van het chic ogende Hotel Esplanade van een taxi werden voorzien door op een fluitje te blazen. Het hotel staat naast het centraal station van Zagreb en ooit logeerden passagiers van de Oriënt Express hier!

Verderop passeerden we de botanische tuin en het Staatsarchief van Kroatië. Dat is gevestigd in een indrukwekkend voorbeeld van Art Nouveau met door vier wijze uilen gedragen wereldbollen en allerlei wetenschappelijke symbolen op de gevel. Oorspronkelijk was dit namelijk de Universiteits- en Nationale Bibliotheek.

citytrip zagreb

Opnieuw sloegen we rechtsaf. Al snel stonden we bij het volgende Art Nouveau-gebouw: het Etnografisch Museum.

museum in zagreb

Daartegenover staat het Nationaal Theater.

stedentrip zagreb

Hier sloegen we alweer rechtsaf, richting het beeld van Nikola Tesla. Deze beroemde uitvinder groeide op in Kroatië.

stadswandeling zagreb

Nu was het tijd om linksaf te slaan, naar het Petar Preradović-plein. Dit plein is oorspronkelijk een bloemenmarkt, maar nu ook de perfecte plek om een kopje koffie te drinken in Zagreb. Via de Oktogon-passage bereikten we uiteindelijk weer het Ban Josip Jelačić-plein. Hoogste tijd voor een ijsje!

winkelen zagreb

De bovenstad van Zagreb

Zagreb heeft een ultrakorte kabelbaan naar de bovenstad. Geen rijen hier zoals je in andere steden wel eens ziet. Sterker nog: er kwam iemand naar buiten om te vragen of we nog mee wilden, want hij zou gauw gaan vertrekken. Omdat we maar één dag in Zagreb waren, hadden we geen kuna’s bij ons, maar na even overleggen konden we ook in euro’s betalen. Voor we het wisten, stonden we boven. Een ritje duurt iets langer dan één minuut.

kabelbaan zagreb

Daar bleek dat we het leukste stukje Zagreb voor het laatst hadden bewaard. Zo indrukwekkend en statig als de benedenstad is, zo knus en sfeervol is de bovenstad. Het deed me een beetje denken aan Malá Strana in Praag: steegjes, straatjes, pleintjes en groen. Eigenlijk jammer dat het alweer best laat in de middag was, en dat we niet al te lang meer konden blijven.

Via de Strossmayer-promenade (door de inwonders van Zagreb kortweg Štros genoemd) liepen we naar park Grič, waar gaslantaarns staan die ’s avonds nog altijd met de hand worden aangestoken. Daar fristen we ons op bij de kranen en dronken we wat op een bankje in de schaduw.

zagreb straatlantaarns

Er was nog één ding dat we echt moesten zien: de Sint Mark-kerk met zijn prachtige dak.

kek in zagreb

Daarna gingen we langzaam op weg naar onze auto. Onze weg omlaag ging door de Stenen Poort, de enige overgebleven stadspoort van Zagreb. De poort moest na een stadsbrand in 1731 wel herbouwd worden, maar een schilderij van de Maagd Maria bleef op wonderbaarlijke wijze gespaard. Dat is de reden waarom zoveel mensen hier een kaarsje komen branden – de poort is een kapel voor Maria en bedevaartsoord geworden.

stenen poort zagreb

We liepen verder omlaag door de gezellige Radićeva-straat om weer op het Ban Josip Jelačić-plein uit te komen. Vlak bij onze parkeergarage in Zagreb bewonderden we nog even de kathedraal van Zagreb – de grootste van Kroatië.

Ik vond het jammer dat we niet nog wat meer tijd hadden om de bovenstad van Zagreb te bekijken. Maar ik was wel heel blij dat we deze stedentrip Zagreb hadden gemaakt. Hopelijk kom ik er ooit nog eens terug om de hoofdstad van Kroatië beter te leren kennen.

Uitstapjes vanuit Zagreb

Wij bezochten Zagreb dus vanuit Slovenië. Maar het kan ook andersom. Vanuit Zagreb kun je een excursie maken naar Ljubljana en de grotten van Postojna, of naar Ljubljana en het meer van Bled. Dat regel je makkelijk bij Get Your Guide.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Kroatië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Kroatië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Tsjechië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.