narodni trg split terras cafe

Stedentrip Rijeka: deze plekjes mag je niet missen

De Kroatische stad Rijeka heeft een rijk verleden, een mooi oud centrum, ligt op een schitterende plek aan de Adriatische kust en bruist van de culturele activiteiten. Reden genoeg dus voor een stedentrip Rijeka!

Over Rijeka

Rijeka is de derde stad van Kroatië en ligt in het noorden van het land, aan de Kvarner-baai. Dankzij de gunstige ligging met genoeg drinkwater en een natuurlijke haven werd deze plek al in de prehistorie bewoond. Economisch doet Rijeka niet onder voor de Kroatische hoofdstad Zagreb.

Rijeka is dus al eeuwenlang een belangrijk handelscentrum én een populaire badplaats. De Romeinen wisten deze regio te vinden, Rijeka viel een tijdlang onder Habsburg en kende Turkse, Venetiaanse, Hongaarse en Italiaanse invloeden. Na de Tweede Wereldoorlog behoorde de stad decennia lang tot Joegoslavië en uiteindelijk werd Rijeka een stad in het onafhankelijke Kroatië. Dat veelzijdige verleden zie je tot op de dag van vandaag terug in bijvoorbeeld architectuur, streekgerechten, kunst en cultuur.

Bezienswaardigheden in Rijeka

Wat zijn nou echt aanraders om te gaan bekijken tijdens een stedentrip Rijeka? Een paar ideeën:

De levendige en bruisende centrale markt, waar je lokale lekkernijen kunt proeven

De 17e-eeuwse stadstoren, die opvallend pastelgeel is geschilderd

De middeleeuwse ‘Hellende Toren‘, die 40 centimeter overhelt

Korzo, de hoofdstraat van Rijeka in het hart van de stad. In dit voetgangersgebied zijn veel winkels, restaurants en cafés gevestigd. Korzo ligt parallel aan de kust en biedt via elke zijstraat een prachtig uitzicht op de Adriatische Zee.

Het Ivan pl. Zajc-theater uit 1880, een monumentaal gebouw waar theater-, opera- en balletvoorstellingen plaatsvinden en je kunt kennismaken met eeuwenoude regionale theatertradities.

Trsat net buiten Rijeka: een in de 13e eeuw gevestigde heuvelburcht met een onvergetelijk uitzicht op de Kvarner-baai. Hier staat ook de Onze-Lieve-Vrouwenkerk van Trsat.

Carnaval in Rijeka

Een van de dingen waarom Rijeka bekendstaat in Kroatië en daarbuiten, is de viering van carnaval. In de stad wordt zelfs het op twee na grootste carnaval ter wereld gevierd! De traditionele internationale carnavalsoptocht zit vol humor en kleur. Honderden dansers en duizenden gemaskerde carnavalsvierders uit binnen- en buitenland komen eropaf en kunnen ook nog eens genieten van de spectaculaire vuurwerkshow.

Ben jij wel eens op stedentrip naar Rijeka geweest?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Kroatië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Kroatië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Tsjechië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.