wandeling blaca klooster

Mooie route door Slavonië, onbekende parel van Kroatië

Heb je wel eens van Slavonië gehoord? Dat ligt in het meest noordoostelijke puntje van Kroatië, waar het land grenst aan Hongarije, Servië en Bosnië. Hier, waar de drie grote rivieren de Drava, de Sava en de Donau stromen, ligt een prachtige regio verstopt. Dit relatief nog onbekende stukje Kroatië heeft een rijke geschiedenis, cultuur en natuur. Voor iedereen die houdt van rust, ruimte en stilte is dit misschien wel de perfecte bestemming voor een vakantie in Kroatië.

Route door Slavonië

Een mooie manier om deze regio te verkennen is door op de Euro Velo-fietsroute te volgen. Die route neemt je mee op avontuur langs de rivieren de Mura, de Drava en de Donau. Fietsend langs deze route kom je ongerepte rivierlandschappen en uiterwaardenbossen tegen, maar ook culturele hoogtepunten van Slavonië en Baranja. Ook als je niet zo ver wilt fietsen, is dit een mooie route langs de vele bezienswaardigheden en attracties van Slavonië. Je kunt de route namelijk ook met de auto afleggen.

Startpunt Osijek

De route door Slavonië begint in de stad Osijek aan de rivier de Drava. Osijek is een knusse, levendige stad met een rijke geschiedenis en indrukwekkende architectuur. Vanuit Osijek rij je zo het glooiende platteland van Slavonië op. Behalve rivieren en bossen kom je dan ook sfeervolle dorpjes en interessante bezienswaardigheden tegen.

Natuurgebied Kopački Rit

Een van de hoogtepunten van de route is natuurreservaat Kopački Rit. Dit natuurreservaat is een van de grootste moerasgebieden van Europa. In Kopački Rit leven veel vogelsoorten, dus je kunt er fantastisch vogelspotten. Maar ook als je van wandelen of vissen houdt, zit je hier goed.

Vukovar en Ilok

Ook het barokke stadje Vukovar is een bezoekje waard. Deze stad ligt op de plek waar de rivieren de Donau en de Vuka samenkomen. Hier ligt ook het hart van de Kroatische onafhankelijkheid. Vukovar speelde namelijk een belangrijke rol in de oorlog in de jaren negentig. Gelukkig heeft de stad sindsdien zijn oude charme teruggekregen. Je vindt er veel interessante bezienswaardigheden, zoals de beroemde watertoren, het Vukovar Memorial Center en kasteel Eltz.

Een andere stad die je zeker moet bezoeken tijdens je vakantie in Kroatisch Slavonië, is de middeleeuwse vestingstad Ilok in het uiterste oosten van Kroatië.

Proeven van Slavonië

Onderweg kun je natuurlijk ook proeven van allerlei lekkerbijen die afkomstig zijn uit Slavonië. Maak bijvoorbeeld kennis met de wereldberoemde Traminer-wijn. In de provincie Baranja proef je de traditionele Slavonische keuken, waarvan de Kulen-worst het bekendste product is. Verder bestaat de menukaart uit veel stoofpotten, kruidige soepen en visgerechten. De provincie Međimurje staat bekend als de bloementuin van Kroatië en is leverancier van een aantal van de beste wijnen van het land. Deze regio werd onlangs als eerste van het land beloond met een Green Destination Award.

Natuurpark Papuk

Als laatste mag een bezoek aan natuurpark Papuk niet ontbreken. In dit natuurpark vind je eindeloze bossen. Het mooiste stukje van het park is het Jankovac-bos. In een sprookjesachtig dal hoog in de bergen banen glinsterende beekjes zich een baan door bloeiende weides en dichtbegroeide beukenbossen. Het hoogtepunt van dit alles vind je op de top van de berg: de Jankovac-waterval. De gelijknamige berghut wordt door veel Kroatische bergbeklimmers beschouwd als de mooiste en comfortabelste van het land. Wat deze berg verder zo bijzonder maakt, is de geologie. Je ziet hier namelijk rotsen van uit het Paleozoïcum tot aan het Kwartair.

Kom je ook naar Slavonië?

Kortom: Slavonië is een prachtige regio die veel te bieden heeft. Het is de perfecte bestemming voor iedereen die op zoek is naar een unieke vakantie in Kroatië buiten de gebaande paden. Of je nu op zoek bent naar avontuur, ontspanning of cultuur, Slavonië heeft voor elk wat wils.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Kroatië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Kroatië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Tsjechië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.