trilj uitzicht

Paardrijden of fietsen in Kroatië: in het zadel!

Kroatië heeft een schitterende kustlijn, een bergachtig en ongerept binnenland en meer dan duizend eilanden. Dat maakt dit land tot een fantastische vakantiebestemming voor actieve vakantiegangers. Er zijn zoveel mogelijkheden om dit veelzijdige land te ontdekken! Stap op de fiets en volg een van de honderden routes langs middeleeuwse dorpjes, dwars door wijngaarden of in één van de talloze natuurparken. Of rijd te paard langs de kust, door dichte bossen, langs wilde rivieren of op het platteland. Voor welk zadel kies jij?

Fietsen in Kroatië

Kroatië is een waar fietsparadijs. De mogelijkheden zijn eindeloos: van korte tochten voor het hele gezin tot meerdaagse routes voor fanatieke fietsers. Een paar ideeën:

  • Fiets langs de eindeloze kust en geniet van de schitterende vergezichten over het azuurblauwe water.
  • Maak een tocht door de betoverende landschappen in één van de vele natuurparken zoals Kopački rit in Slavonië en Medvednica in Midden-Kroatië.
  • Kies voor e Parenzana, een 78 kilometer lange mountainbike-route door Istrië. De route volgt een verlaten spoorlijn, die ooit Triëste in Italië met Poreč verbond. Je fietst door slaperige dorpjes en over groene heuvels met prachtig uitzicht over de valleien. Onderweg kom je treintunnels, spoorbruggen en resten van stationnetjes tegen.
  • Of maak een meerdaagse boottocht met je fiets aan boord en ontdek de charme van vele verschillende eilanden per fiets.

Paardrijden in Kroatië

Paardrijden kent een lange traditie in Kroatië. Zo worden de beroemde, witte Lipizzaners al eeuwenlang gefokt in de stoeterij Đakovo in Slavonië. Ook is er jaarlijks een folkloristische paardenwedstrijd: de Alka van Sinj. Al sinds 1715 wordt deze wedstrijd gehouden in de stad Sinj, ter herdenking van de overwinning op de Ottomaanse Turken. Het is een unieke belevenis, met ridders die gekleed zijn in prachtige traditionele kostuums.

Liever zelf paardrijden? In Kroatië zijn vele maneges te vinden voor een korte rit of meerdaagse trektochten. Trek van dorpje naar dorpje op het onontdekte platteland en maak kennis met de gastvrije lokale bevolking of ontdek het beroemde landschap rondom de Plitvicemeren vanaf de rug van je paard. Bij warm weer koelen ruiter en paard samen af in het verfrissende water van één van de meren.

Of je nu gaat voor een tocht in het ongerepte binnenland of langs de kust: een tocht te paard in Kroatië is uniek.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Kroatië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Kroatië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Tsjechië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.