brug in kroatie

Nieuwe Pelješac-brug in Kroatië brengt Dubrovnik dichterbij

Goed nieuws voor iedereen die graag vakantie viert in Kroatië: op 26 juli 2022 is daar de nieuwe Pelješac-brug geopend. Deze innovatieve brug maakt de verbinding tussen het noorden en het zuiden van Kroatië een stuk beter. Hij loopt van Kormana op het noordelijke vasteland naar het schiereiland Pelješac. Hierdoor hoef je op weg naar het zuiden van Kroatië (waar onder andere Dubrovnik ligt) niet meer een stukje door Bosnië en Herzegovina te rijden. Dat scheelt een hoop gedoe. De Dubrovnik-regio is nu verbonden met de rest van Kroatië en dankzij de speciaal aangelegde wegen, viaducten en tunnels van en naar de brug is de reis naar Dubrovnik aanzienlijk ingekort.

Bouw van de brug

De Pelješac-brug is een tuibrug met een lengte van 2,4 kilometer. Hij is 21 meter breed en 55 meter hoog. De brug is ontworpen door de Sloveense bouwkundig ingenieur Marjan Pipenbaher. Hij vertelt over zijn levenswerk: “Deze brug is een megabouwwerk – en niet alleen vanwege zijn omvang en lengte. De brug is namelijk gebouwd in een gebied waar de funderingen een grote uitdaging vormden. In het seismische gebied van Zuid-Dalmatië, Montenegro en Albanië komen immers aardbevingen voor. Ten tweede staat de brug op een plek waar flinke stormen en harde winden voorkomen. Daar moeten we tijdens de bouw allemaal rekening mee houden. Er was een innovatief concept voor nodig om alle potentiële problemen op te lossen.” Pipenbaher voegt hier nog aan toe dat de brug een van de meest uitdagende bruggen ter wereld is: “De Pelješac-brug behoort tot de vijf grootste en uitdagendste bruggen in Europa die sinds het begin van de eeuw zijn gebouwd. En dat zijn stuk voor stuk hoogtechnologische bruggen van meer dan 2 km lang.”

brug in kroatie
Foto: verkeersbureau regio Dubrovnik/Neretva via Aviareps

Belangrijk voor Kroatië

Kristjan Staničić, directeur van het Kroatische verkeerbureau, legt uit hoe belangrijk de brug voor Kroatië is: “De bouw van de Pelješac-brug is één van de belangrijkste strategische projecten in de geschiedenis van Kroatië. De bouw ervan heeft het zuiden van Kroatië met de rest van het land verbonden. Dit betekent een nog betere verkeersontsluiting van Dubrovnik, een van de populairste Kroatische bestemmingen, en van het hele schiereiland Pelješac. Reizen door dit deel van het land zal voortaan veel makkelijker zijn. Ook heeft de brug met zijn complexe en unieke ontwerp het uitzicht op de baai van Maloston op een interessante manier veranderd.”

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Kroatië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Kroatië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Tsjechië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.