Misschien denk je bij Kroatië vooral aan de kust en de mooie stedentrips die je er kunt maken. Maar Kroatië in het binnenland heeft Kroatië prachtige bergen, meren, bossen en watervallen. Denk bij het plannen van je vakantie in Kroatië zeker aan deze nationale parken en andere natuurgebieden.

Plitvice
Foto: Luka Esenko via Interface Tourism/Kroatisch verkeersbureau

Nationaal park Plitvice

Nationaal park Plitvice: hier zijn 16 turquoise meren met elkaar verbonden door heel veel watervallen. Het park staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Om de meren heen groeien dichte bossen, waarin beren, wolven en andere zeldzame dier- en plantensoorten leven. Het kan er wel druk zijn en voor een bezoek aan de watervallen moet je minstens twee dagen van tevoren een kaartje kopen voor een bepaalde datum en tijd. Nationaal Park Plitvice is het hele jaar door te bezoeken. In de lente bloeien er veel bloemen, de herfstkleuren zijn er prachtig en in de winter kunnen de watervallen bevroren zijn.

Nationaal park Krka

Nationaal park Krka: door de hoogteverschillen die de rivier de Krka moet overbruggen zijn hier meerdere watervallen ontstaan, waaronder de 46 meter hoge en meer dan 100 meter brede Skradinski Buk.

Nationaal park Paklenica

Nationaal park Paklenica: een populair klimgebied met dichte dennenbossen en twee kloven: de Velika (Grote) en Mala (Kleine) Paklenica.

Biosfeerreservaat Velebit

Biosfeerreservaat Velebit: met boven de grond het Velebit-gebergte en onder de grond een heel netwerk aan grotten.

Geopark Papuk

Geopark Papuk: in dit gebied in het noordoosten van Kroatië vind je uitgestrekte bossen, heldere beken, watervallen en heel veel verschillende soorten gesteentes.

Nationaal park Risnjak

Nationaal park Risnjak: dit gebergte is populair bij bergbeklimmers, maar je kunt er ook schitterend wandelen. Er leven onder andere lynxen (waarnaar het park genoemd is), bruine beren, marters en relmuizen. Het park heeft een oppervlakte van zo’n 64 km2 en heeft behalve bergen ook bossen, de rivier de Kupa en mooie uitzichten op de eilanden in de Kvarnerbaai en de bergen van buurland Slovenië voor je in petto.

Risnjak
Foto: Ivo Biocina via Interface Tourism/Kroatisch verkeersbureau

Meer over deze natuurgebieden lees je in deze blogpost.

Mooie stranden in Kroatië

Kroatië zit ook vol mooie stranden. Het beroemdste strand is misschien wel Zlatni Rat op het eiland Brač bij Split.

brac zlatni rat

Strand van Pasjača

Een ander bijzonder strand in Kroatië – dat in 2019 zelfs werd uitgeroepen tot het mooiste strand van Europa, is Pasjača. Dat ligt in de buurt van het kleine plaatsje Popovići, dertig minuten rijden vanaf Dubrovnik. Het strand is ontstaan nadat de plaatselijke bewoners in 1955 een tunnel naar zee groeven om te voorkomen dat bepaalde gebieden steeds overstroomden. De rotsblokken die bij het graven van de tunnel waren verwijderd, bleven langs de waterkant liggen. In de loop der jaren veranderde de kracht van de golven ze in kiezelstenen en later in zand. Zo ontstond Pasjača. Toen de zee na een paar jaar al het zand had weggespoeld, bracht de lokale bevolking nieuwe rotsblokken naar het strand en dat doen ze nog steeds om dit paradijsje in stand te houden.

Pasjaca strand in Kroatie
Foto: Zoran Jelaca via Interface Tourism/Kroatisch verkeersbureau

Strand van Nugal

In datzelfde jaar stond ook het Kroatische strand Nugal bij de Makarska Riviera in de top drie.

Nugal strand in Kroatie
Foto: Vjeko Begovic via Interface Tourism/Kroatisch verkeersbureau

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.