rivier in kroatie

6 mooie natuurgebieden in Kroatië: ken jij ze allemaal al?

Kroatië is meer dan strand en de eilanden voor de kust! In het binnenland vind je prachtige nationale parken en andere natuurparken. Tot nu toe zag ik alleen Zagreb en Split + omgeving in Kroatië, dus ik heb nog een heleboel te ontdekken wat dat betreft. Om te beginnen maakte ik maar eens een ‘verlanglijstje’ met 6 mooie natuurgebieden in Kroatië. Ook (of misschien wel juist) buiten het hoogseizoen, bijvoorbeeld in het najaar, kun je er heel fijn wandelen, fietsen of andere outdoor-activiteiten ondernemen. In oktober is het nog regelmatig 20 graden. Ken jij ze allemaal?

Nationaal park Plitvice

De 16 meren van nationaal park Plitvice, die door watervallen met elkaar zijn verbonden, vormen misschien wel het bekendste natuurgebied van Kroatië. In de zomer komt de azuurblauwe kleur van de meren het best tot zijn recht, maar kan het hier wel behoorlijk druk zijn. In de herfst is het rustiger en weerspiegelen de herfstkleuren van de bomen zich in het water. En als de watervallen in de winter bevriezen en er misschien zelfs sneeuw op de bomen ligt, is Plitvice natuurlijk ook een plaatje. In de bergen rondom de meren kun je trouwens ook goed mountainbiken.

Nationaal park Krka

Ook de watervallen van nationaal park Krka zijn niet alleen in de zomer mooi, maar zeker ook in de herfst. Door het park loopt de rivier de Krka en op de plekken waar het water een hoogteverschil moet overbruggen, zijn de beroemde watervallen ontstaan. De grootste is de 46 meter hoge Skradinski Buk met 17 ’trappen’ en een breedte van meer dan 100 meter. Door dit nationale park loopt een uitdagende, rotsachtige mountainbikeroute van ruim 70 kilometer langs de mooiste watervallen en uiteindelijk naar het meer van Visovac. Wie liever ‘gewoon’ fietst, kan gebruikmaken van het netwerk van maar liefst 470 kilometer aan fietsroutes.

Nationaal park Paklenica

Ten zuiden van Plitvice ligt nationaal park Paklenica. Dit is het populairste klimgebied van Kroatië. In tegenstelling tot in de Alpen zijn de temperaturen hier het hele jaar door geschikt om te klimmen. Ook wandelen en fietsen/mountainbiken kan hier prima: in Paklenica kom je dichte dennenbossen, orchideeën, lelies en heel veel vogels en vlinders tegen. De belangrijkste bezienswaardigheden van het park zijn de twee indrukwekkende kloven Velika (Grote) en Mala (Kleine) Paklenica, die vanaf de zee tot aan de hoogste top de berg doorklieven.

UNESCO- biosfeerreservaat Velebit

Aan Paklenice grenst het Velebit-gebergte, met een oppervlakte van wel 2.000 vierkante kilometer het grootste beschermde natuurgebied van Kroatië. Met een hoogte van 1.757 meter is de Velebit een van de hoogste bergen in Kroatië. Al dat natuurschoon gaat onder de grond gewoon door, want je vindt hier ook het grootste grottencomplex van Kroatië. De gangen door de hoger en lager gelegen delen van de grotten van Cerovac zijn in totaal meer dan zes kilometer lang. (Let op: in 2019 en 2020 zijn de grotten gesloten.) Dichter bij de kust kun je schitterend wandelen bij de baai van Zavratnica, waar je spectaculaire uitzichten over de Adriatische zee hebt.

Nationaal Park Risnjak

In het noorden van Kroatië ligt een bosrijk bergmassief dat genoemd is naar de lynx (ris) die er leeft. Behalve lynxen komen hier ook bruine beren, marters en relmuizen voor. Het gebied rondom de hoogste top van dit Risnjak-massief is erg populair bij bergbeklimmers. Wandelen en klimmen kan hier het hele jaar door. De Leska trail loopt langs wel 23 uitkijkpunten, maar je kunt ook op zoek gaan naar de bron van de rivier Kupa in het Snježnik-massief.

UNESCO-geopark Papuk

Natuurpark Papuk in het noordoosten van Kroatië wordt gekenmerkt door eindeloze bossen, heldere beken, watervallen en een enorme variëteit aan gesteentes uit verschillende geologische tijdperken. Papuk is ook de enige Kroatische berg met veel bijzonder vulkanisch gesteente. De glooiende bossen en akkers zijn ideaal voor fietsers en wandelaars en er zijn zes gemarkeerde mountainbikeroutes aangelegd met een totale lengte van ruim 100 kilometer.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Kroatië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Kroatië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Tsjechië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.