luka lekker ijs eten split

Markthallen in Kroatië: kom kijken, ruiken en proeven

Kroatië staat bekend om de mooie stranden, sfeervolle haventjes en vele bezienswaardigheden, maar zeker ook om de vele lekkere specialiteiten. En waar kun je deze specialiteiten nou beter proeven dan op de markt?! Op de traditionele Kroatische markten vind je volop lokale producten. Een marktbezoek is een leuke ervaring: je ziet, ruikt en proeft allerlei lekkers, dingt af, doet ideeën op voor nieuwe gerechten en geniet van de gezellige sfeer. Op de markt zijn de producten altijd seizoensgebonden en komt de diversiteit van het land op één plek samen. Dit soort markten zijn eigenlijk wel in elke stad en in ieder dorp te vinden. Maar onderstaande markten mag je echt niet missen.

Dolac in Zagreb

De grootste en bekendste markt is Dolac in de hoofdstad Zagreb. Hier vind je producten uit het hele land: van de bekende Slavonische worst ‘Kulen’ tot de kaas van het eiland Pag, kalkoenen uit Zagorje en (in een aparte ruimte) visspecialiteiten. De markt bestaat uit een binnen- en buitengedeelte. Binnen vind je de zuivelproducten, het vlees en zie je hoe de pasta gemaakt wordt. Buiten geniet je van groente en fruit in alle kleuren van de regenboog. Deze gezellige markt staat met name bekend om de Kumice: lokale marktvrouwen die de groente, fruit en kaas die zij verkopen zelf hebben verbouwd en gemaakt.

Markthal van Pula

Een andere aanrader is de markthal van Pula. Deze hal was in het begin van de negentiende eeuw hypermodern en een plek waar stad en dorp bij elkaar kwamen. De boeren kwamen er toen naartoe om hun groente, melk, eieren en vee te verkopen. Inmiddels is deze historische markt de modernste vismarkt van Kroatië. Maar je vindt er ook vlees, groente en fruit en heel veel Istrische specialiteiten, zoals de verschillende truffels en paddenstoelen.

Vismarkten in Split en Dubrovnik

Voor visliefhebbers zijn er nog meer vismarkten, onder andere in Split en Dubrovnik. De vis en scampi’s uit de Adriatische Zee zijn hier verser dan vers, net zoals de oesters uit Ston. Naast verse vis vind je hier ook veel mediterrane producten uit het binnenland van Kroatië, zoals vijgen, mandarijnen, druiven, kersen en abrikozen.

Het moge duidelijk zijn: op een Kroatische markt is voor iedereen wat lekkers te vinden. En dat niet alleen: tijdens een bezoekje aan de markt snuif je de Kroatische cultuur op en leer je de lokale bevolking kennen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Kroatië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Kroatië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Tsjechië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.