Bekijk Kroatië online met deze virtuele tours – van musea tot zeiltocht

Written by Sandra van Bijsterveld

Wat kun je toch terugverlangen naar een plek waar je op vakantie bent geweest. Of misschien wilde je juist wel voor de eerste keer op vakantie naar Kroatië. Maar soms kan dat door omstandigheden nou eenmaal niet. Balen! Een kleine troost: met onderstaande virtuele tours kun je Kroatië online bekijken. Niet hetzelfde, wel leuk. #dreamnowtravellater

Het Amfitheater van Pula

Pula in Istrië bestaat al 3.000 jaar en heeft veel archeologische schatten. Het was een belangrijke economische schakel tussen Romeinse handelsroutes en een van de overblijfselen daarvan is het grote amfitheater, dat plaats bood aan meer dan 23.000 toeschouwers. Vroeger diende het als arena voor gladiatorengevechten, nu is het een unieke concert- en festivallocatie. In de ondergrondse gangen en hallen is een museum gevestigd over de geschiedenis van Pula en het belang van deze plek in het Romeinse Rijk. Je kunt er online rondkijken en in een soort ‘street view’ rondlopen over de expositie van kruiken en amforen

Pula
Foto: Frank Heuer via Croatia full of life

De oude stad van Dubrovnik

Een bezoek aan Dubrovnik staat hoog op mijn verlanglijst, maar ik zal nog wel een tijdje geduld moeten hebben. Toch leuk om op deze manier het oude centrum alvast te kunnen bekijken. Het doet me wel een beetje denken aan mijn stedentrip Split en dat smaakte zeker naar meer.

Het water op

Kroatië heeft een heerlijk klimaat, maar ook van warmte kun je soms even genoeg hebben. Dan kun je gelukkig op heel veel plekken lekker het water op. Zelf ging ik vanuit Split een dagje naar het eiland Brač om een van de mooiste stranden ter wereld op te zoeken. Online kun je gaan kajakken op de rivier de Zrmanja in Dalmatië. Of stap op een zeilboot en ga de Adriatische Zee op.

Het Museum van Apoxyomenos op Lošinj

Het eiland Lošinj, in het zuiden van de Kvarnerbaai, heeft het allemaal. Het hele jaar door zon, perfecte wandel- en mountainbikeroutes en een kust waar je soms zelfs dolfijnen kunt spotten.

Losinj
Foto: TBF Losinj via Croatia full of life

En het heeft een bijzonder museum, dat helemaal in het teken staat van een Oud-Grieks beeld dat ongeveer tweeduizend jaar in zee heeft gelegen. Nadat hij boven water was gehaald, was deze bronzen atleet welkom in het Louvre, het British Museum en het J.P. Getty Museum. Maar het werd dit museum in Mali Lošinj.

Museum Apoxyomenos
Foto: Bosni Dorot via Croatia Full of Life

Museum of Broken Relationships in Zagreb

Tot slot nog een museum in een stad waar ik wel ben geweest: Zagreb. Daar kun je het Museum of Broken Relationships bezoeken. Met bizarre objecten zoals een 27 jaar oude wondkorst, een rubberen varkentje en een Action Man. Allemaal waren ze voor iemand het symbool van en een herinnering aan een verbroken relatie. Dit museum roept mensen namelijk op om verdriet om te zetten in creativiteit en iets wat te maken heeft met een stukgelopen relatie te delen met de rest van de wereld. Het resultaat: een verzameling vertederende verhalen in alle (bizarre) soorten en maten.

Museum of Broken Relationships
Foto: Mare Milin via Croatia full of life

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *