split veerboot

Kroatië in december: een echt winterwonderland!

Waarschijnlijk denk je bij Kroatië aan zonnige stranden en azuurblauw water. Maar in december verandert ook Kroatië in een waar winterwonderland waar van alles te beleven is. Door het hele land vinden dan gezellige evenementen plaats, van een chocoladefestival tot kleurrijke kerstmarkten. Hieronder vind je een paar voorbeelden. Het is weer eens iets anders, in december naar Kroatië!

Split als kerstsprookje

In de historische stad Split schijnt het zonnetje in december vaak nog heerlijk. December in Split betekent genieten van de klanken van een mandoline-orkest en avondconcerten op Riva-boulevard. Op de kerstmarkt in Split vind je de mooiste kerstcadeaus, van sieraden tot ambachtelijk handwerk. En je wilt ook vast wel proeven van traditionele specialiteiten zoals ‘bakalar’ (stokvis) of ‘fritule’ (een soort kleine oliebollen).

In Zagreb hangt in december een magische kerstsfeer. Op het Bana Jelačića-plein worden kindervoorstellingen gegeven en vinden allerlei culturele evenementen plaats. In de omliggende straten struin je over de traditionele kerstmarkt, die al drie keer uitgeroepen is tot de leukste kerstmarkt van Europa.

Magisch Zagreb

Ook hier kun je weer van alles proeven. Probeer zeker enkele traditionele winterse specialiteiten, zoals ‘krpice sa zeljem’ (een pastagerecht met zuurkool), appelbeignets of ‘štrukli’ (deegkussentjes met verse kaas). Intussen hoor je op de achtergrond de muzikale klanken van het muziekpaviljoen in het Zrinjevac-park. Stadsdeel Kaptol staat vol met levende kerststallen.

Op zo’n 50 kilometer van Zagreb ligt het magische Salajland: een privétuin van 10 hectare die de familie Salaj elk jaar versiert heeft met ruim 5 miljoen lichtjes.

Advent aan zee in Opatija

Kustplaats Opatija in het noorden van Kroatië wordt in december verlicht door vele duizenden lampjes. Overal op de sfeervol versierde straten en pleinen hangt de geur van glühwein en warme chocolademelk. De kerstmarkt – dé plek om de mooiste kerstcadeautjes en de lekkerste plaatselijke specialiteiten te proeven – vind je op de Slatina-boulevard.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Kroatië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Kroatië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Tsjechië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.