veerboot split

Geniet van Kroatië met een boattrip, roadtrip, workation of Netflix

We kijken er allemaal naar uit en binnenkort zal het hopelijk ook echt kunnen: weer op vakantie (of werkvakantie) naar andere landen in Europa. Voor nu is het nog even wachten tot er landen van ‘rood’ af gehaald worden, maar dan kun je gaan kiezen. Waar wil je als eerste naartoe? Is Kroatië misschien een idee? Hieronder vind je alvast vier manieren om te genieten van Kroatië waarvan je ongetwijfeld zin zult krijgen in meer. Ik in ieder geval wel!

Eilandhoppen in Kroatië

Met meer dan duizend eilanden is Kroatië de ideale bestemming om te gaan eilandhoppen. Op het water voelt het mediterrane klimaat echt het allerlekkerst! Als je houdt van watersporten (of het graag eens wilt proberen) is het eiland Brač een mooie bestemming. Hier kun je windsurfen bij het wereldberoemde strand Zlatni Rat, maar ook duiken, waterskiën, kajakken en jetskiën.

brac zlatni rat

Ga je niet voor spanning, maar voor ontspanning? Dan moet je op het eiland Lošinj zijn. Dit eiland wordt ook wel het ‘eiland van de vitaliteit’ genoemd. Gasten komen hier al 125 jaar naartoe voor hun gezondheid en de heerlijke wellness.

Voor een voorproefje en instant zen-moment kun je nu meteen deze video over eilandhoppen in Kroatië bekijken.

Roadtrip langs UNESCO-werelderfgoed

Liever geen boattrip? Ga dan voor een roadtrip langs de vele UNESCO-werelderfgoedlocaties die Kroatië rijk is. Het zijn er maar liefst 22 – niet gek voor een relatief klein landje! Boven aan de lijst pronkt Dubrovnik met zijn middeleeuwse centrum en perfect bewaard gebleven stadsmuren. Dubrovnik wordt niet voor niets wel de ‘Parel van de Adriatische Zee’ genoemd. Maar ook de stad Split mag er zijn.

boulevard split riva

Ook wat betreft natuurlijk werelderfgoed kun je in Kroatië je hart ophalen. Zo mag je de Plitvicemeren met hun turquoise gekleurde wateren, honderden watervallen en machtige bossen echt niet missen. De Plitvicemeren zijn goed bereikbaar vanuit Zagreb of Zadar.

Workation in Kroatië

Ben je het afgelopen jaar (of eerder al) helemaal omgeschakeld naar locatie-onafhankelijk werken? Stel je dan eens voor hoe het zou zijn om tot een jaar lang in het aangename mediterrane klimaat van Kroatië te werken. Dat is misschien wel makkelijker te realiseren dan je denkt! Kroatië is namelijk een van de eerste landen van de EU die een tijdelijk verblijf voor ‘digital nomads’ van over de hele wereld heeft goedgekeurd. Hierdoor mag je tot twaalf maanden
remote werken in Kroatië zonder inkomstenbelasting te hoeven betalen. Ik zie het wel zitten: de dag beginnen met een strandwandeling, bij de lunchpauze een duik in zee en ’s avonds na het werken genieten van de Kroatische keuken… Bovendien zijn alle nodige voorzieningen ervoor aanwezig, zoals goede verbindingen met andere Europese landen, moderne technologie inclusief snel internet en een uitstekende gezondheidszorg. Ook handig: een ruime meerderheid van de Kroaten spreekt goed Engels. Hier vind je meer informatie over remote werken in Kroatië.

Kroatië op Netflix

Kun je nou echt niet wachten tot de Nederlandse overheid het sein om weer te gaan reizen op groen zet? Stil je reishonger dan alvast met de serie Tribes of Europa. Deze serie over een post-apocalyptisch Europa is onder andere opgenomen in het Kroatische gebergte Petrova Gora. Hier vind je de trailer van Tribes of Europa.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Kroatië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Kroatië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Tsjechië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.