kerst in zagreb winter

Kerst in Kroatië: Zagreb, Dubrovnik, Split en meer sfeervolle plekken

Wil je dit jaar lekker weg met de feestdagen, maar dan wel naar een plek vol kerstsfeer? Dan is Kroatië niet zo’n gek idee als je misschien in eerste instantie denkt. De kerstmarkt in de Kroatische hoofdstad Zagreb is namelijk al drie jaar op rij verkozen tot beste kerstmarkt van Europa. Maar er zijn meer mooie plekken om Kerstmis in Kroatië mee te maken…

Kerst in Zagreb

De kerstmarkt van Zagreb (Zagreb Advent) vindt dit jaar plaats van 30 november 2019 tot en met 7 januari 2020. Er hangt dan een magische sfeer in de stad: er staan kerstkraampjes, pleinen veranderen in schaatsbanen en oude filmhuizen draaien klassieke kerstfilms. Ook vinden er evenementen plaats zoals optredens van koren, concerten en 3D-lichtshows. De kerstmarkt van Zagreb is dus niet voor niets al meerdere keren uitgeroepen tot de leukste kerstmarkt in Europa.

Lees hier mijn tips voor een stedentrip Zagreb

Kerst in Kroatie Zagreb
Kerst in Zagreb- foto Kroatisch verkeersbureau

Heel veel kerstlichtjes in SalajLand

Zo’n 60 kilometer van Zagreb ligt het dorpje Grabovnica. Daar woont de familie Salaj, die met zo’n vijf miljoen kerstlichtjes het meest versierde huis en erf van heel Kroatië bezit. In de loop der jaren is al die versiering uitgegroeid tot een spektakel inclusief vuurwerk, muziekoptredens en een kerststal. Natuurlijk kun je er ook lekker eten en drinken en souvenirs inslaan voor als je de volgende kerst weer gewoon thuis viert. Dit jaar is SalajLand geopend van 29 november 2019 tot 12 januari 2020 (tussen 15 en 22 uur).

Kerst in Kroatie SalajLand
Kerst in SalajLand – foto Kroatisch verkeersbureau

Kerst in Split

Maar ook de stad Split kan er wat van. Als je wel eens in deze stad geweest bent, kun je je misschien een beetje voorstellen hoe de stad eruitziet als de binnenstad gevuld wordt met kerstkraampjes. Het nieuwe jaar wordt hier met een groot openluchtconcert ingeluid – ook bijzonder om mee te maken.

Lees hier mijn tips voor een stedentrip Split

Plitvicemeren in de winter

Als je dan toch in Zagreb of Split bent, kun je mooi een dagtrip maken om te kijken hoe de Plitvicemeren er in de winter uitzien. Als de watervallen en meren bevriezen en de bomen worden bedekt door een laagje sneeuw, zorgt de natuur hier voor een kerstsfeer waar geen door mensen versierde kerstboom tegenop kan. (Denk er wel aan om van tevoren online een ticket te kopen, anders kan het zijn dat je vanwege drukte niet binnen komt.)

Lees hier mijn tip voor als je een auto wilt huren tijdens je stedentrip.

Kerst in Kroatie Plitvice
Plitvice in de winter – foto Goran Safarek/Kroatisch verkeersbureau

Kerst in Dubrovnik

Dubrovnik heeft een eigen Winter Festival waarvoor de oude binnenstad helemaal wordt versierd. Je kunt er allerlei handgemaakte kerstversieringen kopen, schaatsen en lekker eten. Ook vinden er evenementen plaats op het gebied van cultuur, gastronomie, kunst en muziek, zoals de Kabeljauwvisdagen (in Kroatië is het traditie om kabeljauw te eten met Kerstmis), opvoeringen van kerstsprookjes en gratis concerten van het symfonieorkest van Dubrovnik. Het begint allemaal met het ceremoniële aansteken van de eerste adventskaars. Dit jaar vindt het festival plaats van 30 november 2019 tot 1 januari 2020.

Kerst in Kroatie Dubrovnik
Kerst in Dubrovnik – foto Kroatisch verkeersbureau

Wat denk je – is kerst vieren in Kroatië iets voor jou?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.