wetenschapsacademie zagreb

Carnaval in Kroatië: de leukste plekken om het te vieren

Wil je carnaval dit jaar eens ergens anders vieren? Dan is Kroatië misschien een leuk idee. Daar worden verschillende carnavalsvieringen georganiseerd met optochten, concerten en shows. Elke stad of regio heeft zo zijn eigen manier om carnaval te vieren en het carnaval in Rijeka is zelfs een van de grootste carnavalsvieringen ter wereld. Maar ook in Samobor, Split, Dubrovnik en Opatija staat je een bijzondere carnaval te wachten.

Carnaval in Rijeka

Carnaval in Rijeka heeft een lange geschiedenis en is een van de grootste carnavals ter wereld. Het wordt elk jaar voorafgegaan door allerlei evenementen, zoals de overhandiging van de symbolische sleutels van Rijeka aan Meštar Toni (een soort Prins Carnaval) door de burgemeester. Tijdens carnaval is deze Meštar Toni de ‘burgemeester’ van de stad. Ook wordt er een carnavalskoningin gekozen. Tijdens carnaval vindt de wereldberoemde optocht door de binnenstad van Rijeka plaats, met veel maskers, dansers, humor en vuurwerk.

Carnaval in Split

Carnaval in Split is anders dan in de rest van Kroatië. Het gaat er swingend aan toe en heeft wel wat weg van Mardi Gras. De officiële opening vindt plaats op de op de Riva (de boulevard van Split). Ook is er een gemaskerd bal met salsamuziek. Het carnaval wordt afgesloten met een grote optocht en de beroemde Love Carnival Rave met house- en technomuziek.

Carnaval in Dubrovnik

Carnaval in Dubrovnik is een periode waarin alles mag en waarin je helemaal jezelf kunt zijn of juist heel iemand anders. Een groot deel van het programma is gericht op kinderen en jongeren, maar de laatste dag staat helemaal in het teken van de optocht waarbij carnavalsgroepen en andere verklede en gemaskerde personen satirisch commentaar leveren op actuele politieke en sociale gebeurtenissen.

Carnaval in Samobor (bij Zagreb)

Samobor is een klein stadje ten westen van Zagreb. Het carnaval hier is een van de oudste evenementen van Kroatië. Centraal staan het verjagen van de kwade krachten van het afgelopen jaar, afscheid nemen van de winter en het openen van je hart voor de komende lente. Tien dagen lang hangt er een zorgeloze, vrolijke sfeer in de straten van de stad terwijl duizenden gemaskerde deelnemers dansend en zingend het begin van een nieuwe levenscyclus aankondigen. Op carnavalsdinsdag wordt Fašnik (een soort Prins Carnaval) als schuldige aangewezen voor alles wat het vorige jaar fout is gegaan. Door een pop in brand te steken wordt afgerekend met alle negatieve invloeden van het vorige jaar. Zo kan iedereen met een gerust hart aan het nieuwe jaar en de nieuwe lente beginnen.

Carnaval in Opatija

Het carnaval in Opatija begint elk jaar al op 17 januari, de dag van de heilige Antonius. Hoogtepunt van het carnaval is de Balinjerada: een zeepkistenrace door de hoofdstraat van Opatia met de gekste zelfgemaakte voertuigen. De Balinjerada is een combinatie van een race en een carnavalsoptocht.

Waar zou jij het liefst carnaval vieren in Kroatië?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Kroatië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Kroatië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Tsjechië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.